A Seuso-kincs – a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása Kaposváron

A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai. Ez a különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgyegyüttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban is bemutatkozik. Kaposvár a harmadik állomása ennek a  reprezentatív kiállítás sorozatnak.

A Seuso-kincs kiállítás a Fő u. 12. szám alatti, ún. Anker-házban lesz bemutatva, mely eddig a Steiner-gyűjtemények és a Sportmúzeumnak adott helyet. A látogatók három héten át, 2017. december 29. és 2018. január 21. között, meghosszabbított nyitva tartás mellett, reggel kilenc és este nyolc óra között látogathatják a kiállítást. Egyedül január elsején lesz zárva a tárlat.

Különleges biztonsági és műtárgyvédelmi, körülmények között valósul meg a kiállítás. Ennek okán, illetve a fokozott látogatói érdeklődés miatt speciális látogatási feltételek mellett tekinthetik meg a látogatók a leleteket (ezek a körülmények hasonlóak a vándorkiállítás más helyszínein megvalósultakhoz illetve tervezettekhez): egyszerre 30 ember tartózkodhat a kiállításban, limitált látogatási idő biztosított, fokozottan ellenőrzik a fényképezőgépek és mobiltelefonok használatát,a ruházatot és táskákat.
Fentiek miatt, a Rippl-Rónai Múzeum szakemberei kérik, hogy a látogatók jó előre tervezzék meg látogatásukat, ha lehet foglalják le látogatási időpontjukat és vásárolják meg előre jegyeiket. Mindezekre kiváló bejelentkező és információs felület található a seuso.smmi.hu cím alatt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt kultúrpolitikai célként kezeli a hazatért Seuso-kincsek mind szélesebb körű bemutatását, így kifejezetten szorgalmazza, hogy a Dél-dunántúli régió iskolái mind nagyobb számban juttassák el tanulóikat Kaposvárra. Míg a múzeum munkatársai a régió tankerületein keresztül veszik fel a kapcsolatot az iskolákkal, a kormányzat ingyenes vasúti utazási kedvezményt biztosít a kiállításra érkező iskolai csoportoknak.


Cimkék: , ,

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.