Carlo Goldoni: CHIOGGIAI CSETEPATÉ (Noszlopy bérlet)

Térkép betöltése...

Esemény kezdete: 2018-04-06 19:00

Esemény vége: 2018-04-06 22:00

KE-Központ-Latinka ház
Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 10.

“Carlo Goldoni, legtöbbet játszott színpadi szerzők egyike. Több mint 150 színdarabot írt, több mint kétszáz éve nevetünk mesteri, komikus fordulatain. A komédia megújítóját semmi nem érdekelte jobban, mint az emberi szív. Goldoni csúcsra járatja a komédia gépezetét: pletykák, nagy viták és kupán verések, félreértések, becsapások, vérbő helyzet- és jellemkomikum, csattanós felismerés a legváratlanabb pillanatban, szerelmi csatározások. Író, rendező, színházigazgató, ügyvéd, aki Chioggiában is jogászkodott. Ebből az élményéből született a Chioggiai csetepaté.

A történet szerint egy Velence melletti kis halászfalu terecskéjén csipkeverő lányok-asszonyok ugranak egymásnak, majd a férfiak is bekapcsolódnak a veszekedésbe. Elég egyetlen szelet sülttök, és rögvest fellángol a mindent és mindenkit elsöprő csetepaté. Szitkok – no meg egyéb dolgok – repkednek egymás felé, mire a kibogozhatatlannak tűnő jogi és szerelmi perpatvar behálózza egész Chioggiát. Vajon sikerül-e a jegyzőnek – Goldoninak – elcsitítani a kedélyeket, és kibékíteni a szerelmeseket?

Harsány komédiáiból bölcs nagyvonalúság és érzékeny őszinteség sugárzik, mégpedig egyszerűen azért, mert Goldoni nemcsak ismeri és érti, hanem – ami a legfontosabb! – feltétel nélkül szereti egyszerű és gyarló, de pont ezek miatt végtelenül emberi szereplőit.

Az előadásban Vivaldi, Bellini és Händel dallamai csendülnek fel.” /csiky.hu/


Címkék: CHIOGGIAI CSETEPATÉ, csiky gergely színház, színház


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.